Tabiat bir san'at-ı İlahiyedir, Sani olamaz...Bir kitabet-i Rabbanîdir, kâtip olamaz... Bir nakıştır, nakkaş olamaz. Bir defterdir, defterdar olamaz. Bir kanundur, kudret olamaz. (Lem'alar)

4 Aralık 2011 Pazar

İkiztepe Höyüğü




İKİZTEPE KAZILARI
İkiztepe ören yerinde bugüne kadar yapılan kazılarda, bölgede Kalkolitik döneme (MÖ 5000-4000) ait yerleşimlerin izine rastlandı, MÖ 4000 ile MÖ 1700 yıllarına kadar sürekli yerleşim yapıldığı anlaşıldı.
Kazılarda Eski Tunç Çağı (MÖ 3000-2000) ve Erken Hitit (MÖ 1900-1800) dönemine ait çok sayıda eser ve kalıntı bulundu. Ayrıca MÖ 330-30 yılları dönemine ait anıt mezar ortaya çıkarıldı.
İkiztepe’deki kazılarda elde edilen arkeolojik parçalar arasındaki en ilginç buluntuları ise ameliyatlı kafatasları oluşturuyor.
İkiztepe ören yerindeki en yüksek tepede MÖ 2300-2100 yıllarına ait mezarlıktan çıkarılan 690 iskeletin 8′inde bu döneme ait bilinçli ameliyatlar yapıldığına dair izlere rastlanmıştı.
Tıp kitaplarında yer alan Aztek ve Eski Mısır örneklerinden farklı olarak “kapak açma” yöntemiyle yapılan ameliyatların izini taşıyan buluntular, Anadolu’da rastlanan tek örnekler olması açısından arkeolojik önem taşıyor.
Ayrıca bu eserlerin incelenmesi sonucunda, burada yaşayan insanların, Akdeniz ırkının özelliklerini taşımadıkları ve Alacahöyük’te yaşayan Orta Anadolu ırkından farklı, Güney Rusya ile Bulgaristan’da yaşamış insanlardan geldikleri anlaşıldı.
Kazılarda bugüne kadar 12 binden fazla buluntu elde edildi. Bunların önemli bölümü ise halen Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileniyor.


















KIZILIRMAK İ.Ö.O. ÇAKA BEY OYMAĞI izci adaylarıyla bugün bir etkinliği daha tamamlamış olduk. Haftaya inşallah Sahilkent, Karaboğaz gölü ve arılığı ziyaret edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder